sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Viimeistä viikkoa viedään

Vuosi sitten käytiin ensimmäisen kerran hankkimassa "pentujen siemeniä" Ruotsista, silloin meillä oli epäonnea, eikä pentuja syntynyt onnistuneesta astumisesta huolimatta. Tänä vuonna sitten valittiin viimevuotisen ylkän Tjabon velipojat Ice tai Ixus. Niin kummallisia ovat näiden koirien toimet, että ihastumisesta huolimatta Ice tahtoi vain leikkiä, ei astua. Niinpä vaihdettiin toiseen velipoikaan ja se onnistui heti ensimmäisellä yrittämällä. Oli helluntaiaatto ja Ruskalla siis oli helluntaiheila!
Poikien kasvattaja kertoi, että myös näiden isoisä, oma kasvattini Ruotsissa Pekaksi nimetty hienoluonteinen Seitamamman poika, ei ollut astunut ensimmäistä hänen luokseen tullutta narttua. Ice siis toisti isoisän perinnettä ja astui pian sen luokse seuraavaksi tulleen hollantilaisneidin.  
 Ruskan ja Ixuksen tapaaminen Ruotsissa Motalassa siis onnistui ja ultrassa näytti, että pentuja olisi tulossa enemmän kuin muutama. Nyt ollaan enää vajaan viikon päässä pentujen syntymästä, tänään on raskauden 57. päivä ensimmäisestä astutuksesta laskien.Koira kantaa keskimäärin 58-63 vuorokautta ja jos tulossa on isompi pentue, synnytys yleensä ajoittuu tuon ajan alkupäähän. Ruska synnytti ensimmäisen pentueensa kun astutuksesta oli 60 vuorokautta. 

RLD F RLD N Chappers Especially For You "Ixus"


Ixus on Ruotsissa asuva reipas nuori mies, joka on luonnekuvauksen Ruotsissa suorittanut
hyväksytysti. Ixuksen omistaa Ann Lönnqvist yhdessä koiran kasvattajan Anette Karlssonin
kanssa.Ixus on päivät töissä omistajansa kanssa koirien päiväkodissa ja toimii esimerkkikoirana mm. rally-tokossa.RLD N ja RLD F ovat koulutustunnukset
rally-tokosta.Näyttelyssä Ixus palkittu SERTillä. Lonkat A/A, kyynärät 0/0, silmät ok


Buffing Ruska Quibus "Ruska" C.I.B FI,SE, LV MVA PMJV-13, JV-13, V-14,HeW-14Buffing Ruska Quibus "Ruska" C.I.B FI,SE, LV MVA PMJV-13, JV-13, V-14,HeW-14


Ruska on oma kasvattini, kahden Buffingkoiran jälkeläinen. Olen harrastellut sen kanssa vähän agilityä, Ruskan suosikkieste oli putki, olen tutustunut paimennukseen ja ennen kaikke harrastanut näyttelemistä (näyttelyitä siis). Luonteeltaan se alkaa olla vähän muumimammamainen, nyt kun sillä on jo yksi pentue, 8 vauvaa.  

Ruska on luonteeltaan iloinen, mutta ehkä vähän tosikkomainen, ehkä sen äitinä pitää sellainen ollakin. Ensimmäisestä schapestani Siiristä aina kuvittelin, että sillä on käsilaukussa lättypannu ja omenahilloa, Ruska taitaa olla perinyt sen käsilaukun. Ruska on suorittanut hyväksytysti MH-luonnekuvauksen, todettu ääniherkäsi, mutta läpäissyt senkin. Ixus-pappa taas on todettu laukaiuvarmaksi. Ruskan lapsista viisi on juuri läpäissyt paimennustaipumustestin hyväksytysti, mistä kiitos lankeaa myös pentujen isälle Toivolle. Ruska ja sen pennuista kolme on DNA testattu ja terveiksi havaittu. Tuleva pentue testataan myös. Ruskan lonkat B/B, kyynärät ja polvet 0/0 ja sydän ja silmät ok.

Ixus vetää
Ixus on töissä
Ixus on todella kiltti, erityisesti pennuille. Ixus on mukana koirien päiväkodissa, missä työskentelen ja missä koko lauma toimii i ongelmitta. Se osaa ottaa rennosti, olemme missä tahansa  sen kanssa ei tule ongelmia. Ixuksella on uskomaton kyky sopeutua mihin tahansa, kun on rauhallista, se rauhoittuu, päivittäisellä 3-4 tunnin lenkillä Ixus taas on aktiivinen. Kun treenaamme , se on kuuliainen ja  noudattaa käskyjä, mutta osaa se olla myös pieni pannahinen ja toimia omaksi parhaakseen ja aiheuttaa minulle harmaita hiuksia. Vaikka Ixus mielellään treenaakin, voi se ongelmitta ottaa rauhallisesti päivän parikin tekemättä mitään.  Mainio koira siis, sanoo Ann Lönnqvist. 

Nyt sitten vain jännitetään ja odotellaan. Jatkan tätä pentublogia aina kun jotain uutta tapahtuu.