keskiviikko 1. elokuuta 2018

Kaksiviikkoiset Vihdin yllättäjävitoset


vasemmalta oikealle; Poika TwilightTime, poika Tutti Frutti oh Ixus, tyttöTango Elopellossa, Hollantiin muuttava Toveksi mahdollisesti kutsuttava Take me back to Rollecaterdeel ja oikealla Take A Chanse On Me yllättäjäpoika
Tiistaina vitoset täyttivät maagiset kaksi viikkoa. Mammakoira Ruskan alkuvaikeuksista ja kahdesta leikkauksesta huolimatta tämä pentue rikkoo ennätyksiä ja yllättää. Silmät ovat auenneet kaikilla jo juuri ennen kaksiviikkoispäivää ja viikonlopun alkaessa lähdettiin liikkeelle vaappuvin jaloin, eikä se kauaa kestänyt kun jo yritettiin jopa juosta.
Tiistaina oli sitten taas punnituspäiväkin ja lähemmän tarkastelun hetki noin yksilöittäin. Koko sakki hätyyttelee jo kilon rajaa.  Aloin jo vitsailla ja kysellä, että ovatkos nämä pennut nyt isoja siksi, että ne ovat ns antibiootilla kasvatettuja, kun Ruskaparalla oli lähes kahden viikon antibioottikuuri. No höpsis !!
Palleroita ovat ja painokäyrät hipovat Seita isomummin O-pentueen painoja, siitä pentueesta kun on lähtöisin näiden pulleroiden isoäiti Mian isä Buffing Ouzo Nero, joka Ruotsissa sai nimen Pekka. Kun asiaan aikanaan päivittelin, kysyi omistaja Lotta, että eivätkös kaikki suomalaismiehet ole Pekkoja ? Tämä RuotsinPekka painoi kirjanpitoni mukaan tarkalleen saman verran kuin nämä
vitoset, joten geeniperinnössä ja kasvuvauhdissa siis löytyy ja löytyi suvusta toinenkin yllätys.
Olen aikaisemmin jo huomannut, että Take a Chanse on Me pojalla on ollut ruskea isohko täplä hännän alla ja pari päivää sitten pentua helliessäni yhtäkkiä huomasin mustan karvan alle tulleen lisää ruskeaa. Ruskan on testissä todettu kantavan geeneissään kaikkia rotumme värejä, sen ensimmäinen pentuehan oli todellinen värisuora; neljä mustaa, kaksi ruskeaa, yksi musta-valkoinen ja yksi siniharmaa.
Todisteena sukupolvien takaisesta perimisestä tulee siis pentujen kasvuvauhti Seita isomummon pentueesta mutta myös vitosten merkkien ja värien periytymiset. Pojista yhdellä on vyö ja pallo hännän ympärillä; merkit tulevat isältä ja siksi se poika kantaa myös isänsä nimeä. Yhdellä pojista on juhlahousut eli  kalasbyxor (Anette Karlssonin mukaan), sellaiset oli ixuksen isoäiti YaYalla ja sellaiset oli Ruskallakin, eli siis toinen takajalka musta kintereeseen asti ja toinen jalka valkea, samaa periytti myös Ruskan isoisä Boisterous Nero.
Mutta isoin yllätys oli monen sukupolven takaa tuleva ruskean väri geeni myös Ixuksen kautta. Ruskeaan tarvitaan ruskea geeni molemmilta puolilta. Ja se ruskea tulee monen sukupolven kautta perintönä tähän ylläripoikaan: Isäpoika Ixuksen isoäidin Yayan isä oli tanskalainen ruskea-valkoinen uros.
Jännää seurata, miten pojan väri muuttuu.

 Kuva on vähän epäselvä, mutta selkeästi siinä näkyy mustan alle tulevan ruskeata. Voi kun oppisin vielä taittamaan nämä kuvat oiein kohdilleen. Yksin ei tahdo oikein onnistua, ottaa kuvaa ja samala pitää pentu paikallaan.
Yritin lähetää tähän vielä sen videon, jossa mustan karvan alta näkyy ruskeaa pohjaa, en onnistu. Palataan tähän kun saan apukäsiä kameralle.